Lahtelainen One1 Oy toteuttaa ainutlaatuisen elintarvikealan biokaasulaitoksen Jalofoodsin tehtaalle Raaseporiin

Uusituvan energian projektikokonaisuuksia toteuttava One1 Oy mahdollistaa tofunvalmistajan kiertotalousinvestoinnin ja auttaa pk-yrityksen pyrkimyksessä kohti energiaomavaraisuutta. Oman tehtaan yhteydessä oleva biokaasulaitos on uusi tapa tuottaa energiaa elintarvikealan sivuvirroista.

Suljetun kierron malli on ainutlaatuinen esimerkki elintarviketeollisuuden sivuvirtojen tehokkaasta hyödyntämisestä tehtaan yhteydessä.

Jalofoodsin tehtaalle Raaseporiin rakennettava laitos vastaa kooltaan maatiloilla olevia biokaasulaitoksia, mutta lannan sijaan se käyttää biokaasun tuotannossa tofunvalmistuksen sivuvirtoja. Sen jälkeen laitoksen tuottamaa höyryä, sähköä ja lämpöä käytetään yrityksen tuotteiden valmistuksessa.

Elintarviketeollisuudessa on valtava omavaraisen energiatuotannon potentiaali, sillä lähes kaikki tehtaat tuottavat orgaanisia sivuvirtoja, vaikka hävikkiä pyrittäisiin välttämään. Soijapavun sivuvirtoja ei tiettävästi hyödynnetä energiantuotantoon tällä tavalla missään muualla maailmassa.

- Oman biokaasulaitoksen avulla asiakkaan ympäristökuorma vähenee, kun kaikki orgaaninen aines saadaan talteen. Ja koska laitos rakennetaan asiakkaan tontille, vältetään ylimääräistä kuljettamista. Teknologia ei ole uutta, vain ajattelu on, sanoo palveluratkaisun toimittaja One1 Oy:n Mika Kallio.

Biokaasulaitoksen enimmäistuotantokapasiteetti on noin 2200 MWh, mikä on enemmän kuin Jalofoods tällä hetkellä kuluttaa, eli se mahdollistaa asiakasyritykselle energiaomavaraisuuden tulevaisuudessa.

Kumppanuusmallilla hallitaan riskejä ja varmistetaan laatu

One1 Oy auttaa toteuttamaan pk-yritykselle taloudellisesti verrattain suuren hankkeen tarjoamalla miljoonan euron investoinnin alkuvaiheen rahoituksen. Biokaasulaitoksen rakentaminen ei ollut Jalofoodsille itsestäänselvä päätös, koska energiantuotanto ei ole sen ydinliiketoimintaa.

- Energiaa palveluna -toimintamalli (EaaS) mahdollistaa biokaasun hyödyntämisen myös pk-yritykselle pienemmillä riskeillä, Kallio sanoo.

Sopimus Oy Soya Ab:n ja One1 Oy:n välillä allekirjoitettiin helmikuussa 2021. Laitoksen toimittaa Sauter Biogas Finland. Sen rakentaminen alkaa maaliskuussa. Hanke on ensimmäinen One Oy:n toteuttama biokaasulaitos. Sen takaisinmaksuaika on 10–12 vuotta, jonka jälkeen se alkaa tuottaa asiakkaalle merkittävää taloudellista hyötyä.

  • One 1 Oy
  • Palvelukeskus: +358 44 986 3189

  • One1 Hämeenlinna
  • Vanajantie 7

  • 13110 Hämeenlinna

  • One1 Lahti
  • Kauppakatu 31

  • 15140 Lahti

© One1 2021