One1 toimittaa lämpöä maailmanperintökohteeseen

One1 Oy on yhteistyössä KSS Lämpö Oy:n kanssa toimittanut Kymenlaaksossa sijaitsevaan Unescon maailmaperintökohde Verlaan uuden lämmitysratkaisun, jolla halutaan turvata kohteen säilyminen hyväkuntoisena myös tulevaisuudessa. UPM:n omistama ja ylläpitämä Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on yksi Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta.

Verlan puuhiomossa ja pahvitehtaassa on ensimmäinen lämmityskausi 55 vuoteen Tänä vuonna UPM on investoinut Verlan maailmanperintökohteeseen lämmitysratkaisun ja Verlan tehtaalla on käynnistymässä ensimmäinen lämmityskausi sitten tehtaan toiminnan ajan. Vuodesta 1964 Verlan rakennukset ovat olleet kylmillään, ja kosteus sekä lämpötilojen vaihtelu ovat rapauttaneet tiilirakennuksia. Lämmityksen tavoite on parantaa rakennusten ja esineistöön säilymisolosuhteita, edistää rakenteiden kuivumista ja tasata lämpötilojen jyrkkiä vaihteluita. Lämmityksestä on iloa myös vierailijoille, kun tehtaassa tarkenee viileämmälläkin säällä.

Uusiutuvaa puupellettiä polttoaineena käyttävä lämpölaitos sijoitettiin 1893 rakennetun kuivaamon olemassa olevaan kattilahuoneeseen. Vanhojen kattiloiden lomaan asennetut uudet lämmityskattilat edustavat uusinta aikakautta vanhassa kattilahuoneessa. Alkuperäiseen käyttöönsä palautui kattilahuoneen lisäksi tehtaan yli 130-vuotias piippu, josta kylmällä säällä kohoava höyry luo vaikutelman, jossa tehdas ikään kuin edelleen olisi toiminnassa. Lämmönjako tehtaaseen on toteutettu vesikiertoisena vanhanaikaisia ripaputkipattereita hyödyntäen. Tehtaan toiminnan aikainen höyrypatteriverkosto jäi paikoilleen koskemattomana.

”Kohde oli mielenkiintoinen ja omalla tavalla haastava kun integroidaan uutta järjestelmää maailman perintökohteeseen, toteaa One1 Oy:n projektipäällikkö Jarkko Tenhunen.”

"Meille on tärkeää, että maailmanperintökohde säilyy tuleville sukupolville. Verlassa on vuoden 1996 maailmanperintökohdenimityksen jälkeen tehty useita kohteen säilymistä turvaavia hankkeita.  Rakennuksiin on muun muassa asennettu palosuojausjärjestelmät ja Verlankoskeen on rakennettu pitkittäispato suojaamaan koskeen rajautuvaa tehdasta tulva- ja vuotovesiltä. Tulevan talven aikana toteutettava lämmitysratkaisu on merkittävä panostus Verlan pitkäaikaisen säilymisen turvaamiseksi", kertoo museonjohtaja Ville Majuri.

"Olen tyytyväinen lopputulokseen. Löysimme toimivan ratkaisun museorakennusten lämmittämiseen", toteaa KSS Lämmön toimitusjohtaja Ilmo Penttilä.

  • One 1 Oy
  • Palvelukeskus: +358 44 986 3189

  • One1 Hämeenlinna
  • Vanajantie 7

  • 13110 Hämeenlinna

  • One1 Lahti
  • Kauppakatu 31

  • 15140 Lahti

© One1 2021