Skip to main content

Referenssit

Pohjolan Peruna rakennuttaa biokaasulaitoksen

Laitoskokonaisuuden toimittaa, sen rahoittaa ja sitä operoi One1 Oy. Sauter Biogas Finland Ky toimittaa biokaasulaitoksen laitekokonaisuuden.

Pohjolan Perunan tuotannossa syntyy tuhansia tonneja energiapitoisia sivuvirtoja. Sivuvirtojen biokaasuttamisella tullaan korvaamaan vuosittain noin 600.000 litraa kevyttä polttoöljyä, jonka lisäksi kaasua riittänee myös sähköntuotantoon. Perusenergiaratkaisuna tehtaalla säilyy hake, jota biokaasu tulee täydentämään. Tavoitteena on saada kaikki energiatuotanto uusiutuvaksi.

Mistä uudessa kokonaisuudessa on kyse?

Elintarviketuotannossa sen tuottaman hiilijalanjäljen pienentäminen ja sivuvirtojen optimaalinen hyödyntäminen ovat merkitsevässä roolissa. Tuotannon kanssa samassa pihassa toimiva biokaasulaitos hyödyntää sivuvirtojen energian tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Lisäksi kasvava energiantuotanto voidaan kohdistaa lähes suoraan fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen.

Biokaasulaitokseen menevä massa hygienisoidaan, joten kaikki sivuvirtojen sisältämät ravinteet voidaan riskittä hyödyntää maataloudessa luomukelpoisina kierrätyslannoitteina. Lisäksi biokaasutus lisää liukoisen typen määrää rejektissä, mikä parantaa rejektin lannoitusvaikutusta.

”Tunnelmat yrityksessä ovat korkealla, kun biokaasulaitoshanke siirtyy nyt toteutusvaiheeseen. Meillä on ollut jo pitkään tavoitteena korvata öljyn käyttö biokaasulla lämmön ja höyryn tuotannossa hyödyntämällä perunatehtaan sivuvirtoja. Samalla haluamme tarjota laadukkaita hygienisoituja lannoitteita, joita prosessissa syntyy, lähialueen viljelijöiden käyttöön. Biokaasulaitoksen rakentaminen on arvojemme mukainen konkreettinen teko ympäristön parantamiseksi ja ekologiseen kestävyyteen.

ONE1 osaaminen ja kokemus biokaasulaitoksen rakentamisesta, biokaasun tuottamisesta ja laitoksen ylläpitämisestä, erityisesti elintarviketeollisuudessa, vakuutti meidät yhteistyöhön. Odotamme innolla laitoksen valmistumista ja biokaasutuotannon aloittamista.”, kiteyttää Pohjolan Perunan toimitusjohtaja Jarkko Ojala.

One1 haluaa markkinajohtajaksi alallaan

Biokaasulaitoksen toteutuksesta vastaa One1, jolla on oma biokaasulaitos Jalotofulla Raaseporissa. Hartwallille Lahteen on biokaasulaitos rakenteilla ja Kurikkaan valmisteilla olevassa kuuden biokaasulaitoksen ja keskitetyn nesteytysaseman biokaasuekosysteemissä yrityksellä on keskeinen rooli toteuttajana.

”Biokaasulaitoksen rakentaminen on aina moniulotteinen prosessi. Tarvitaan syötteitä, energianielu ja peltopinta-alaa ravinteiden hyödyntämiselle. Näiden tarpeiden yhteensovittamisessa ja teknisen toteutuksen mahdollistajana haluamme nousta selkeäksi markkinajohtajaksi maassamme. Uskomme, että tarjoamallemme palvelulle on kasvava kysyntä”, tiivistää johtaja Mika Kallio One1 Oy:stä.

Biokaasulaitoksen rakentamispäätös edellyttää positiivista energiatukipäätöstä, joka on odotettavissa Business Finlandilta lokakuussa.

Voisiko tämä ratkaisu sopia myös teille?
Ota yhteyttä.